Uzmanlar, insana enerji veren, grip ve üst solunum yolları hastalıklarının doğal ilacı olan, dengeli beslenmede vazgeçilmez gıda kaynakları arasında yer saha balı tüketirken bazı inceliklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Balı peteğiyle tüketmenin çok doğru bir davranış olmadığına işaret eden Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, “Karpuzu kabuğuyla tüketmek ne kadar doğru değilse, balı peteğiyle tüketmek de o kadar doğru değildir. Çünkü radyatör balın saklandığı, korunduğu, muhafaza edildiği doğal bir kaptır” dedi.

İleri, arıların doğada balı buldukları vakit derhal radyatör üretimine geçtiğini, topladıkları balı da hazırladıkları peteklere koyduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Petek üretiminde kullanılan balmumu, arıların vücutlarındaki halkaların arasından, birbirine tutunarak terleme yoluyla elde edilir. İhtiyaca göre farklı altıgenlerle radyatör örülür. Radyatör yapımı arıyı çok yormaktadır. 1 kilogram radyatör yapan bir arı kolonisi, 22-25 kilogram bal kaybetmiş demektir. Zor şartlarda üretilen, aynı zamanda endüstri ürünü olan balmumunun petekli bal tüketme yoluyla çöpe atılması ulusal bir kayıptır.”

İleri, petekli balın içindeki balmumunun insan organizmasına yararlı olmadığını, besleyici hiç bir değerinin bulunmadığını vurguladı.
Hazmının basit olması, alet ve ekipmanlarla el değmeden hasat edilmesi, petekli bala oranla hesaplı olması, laboratuarlarda incelenebilme özelliğiyle daha güvenilir olması nedeniyle tüketiciler tarafından süzme balın tercih edilmesini öneren İleri, “Petekli olan bal, süzme bala göre en az iki kat daha pahalıdır. Petekli balın yüzde 25'inin balmumu olduğunu hesaba katarsanız bu nispet üç katına çıkmaktadır. Arının yaşadığı yerin, siyah kovan, sepet kovan, ağaç kovuğu ya da çağdaş kovan olması balın kalitesine yansımamaktadır” diye konuştu.

İleri, balın, bitkilerin çiçeklerinde, yaprak diplerinde bulunan bal bezleri tarafından salgılanan nektarın, arı vasıtasıyla enzimler katılıp, su oranının yüzde 17'lere düşürüldüğü bir gıda maddesi olduğunu sözlerine ekledi.