PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bademcik Enfeksiyonu


xNuran11
15.Temmuz.2019, 15:41
Tıp dilinde Tonsilit olarak bilinen bademcik enfeksiyonu, kış aylarında özellikle çocuklarda yoğun olarak karşılaşılan bir sağlık problemi

Neredeyse her çocuk kış aylarında en az bir kez bademcik enfeksiyonu geçirir. Çocukların yanı sıra yetişkinlerde de sıkça görülen bademcik enfeksiyonu, özellikle kış aylarında önemli iş gücü kaybına yol açar.

DİRENÇ KAYBI OLUR

Kulak Burun Boğaz uzmanlarının en çok uğraştığı sağlık problemleri arasında bulunan bademcik enfeksiyonu, çocuklarda çoğunlukla bademcik ve geniz etine yönelik cerrahi girişimlerle çözülür. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tamer Haliloğlu, bademcik enfeksiyonundan korunma yolları ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: "Bademciklerin bulunduğu bölge, dış ortamla vücut arasında önemli bir geçit noktası olması dolayısıyla mikrobik ajanlar için ilk tutunma yeri olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle özellikle kış aylarında soğuk yüzünden vücut direncinin düştüğü dönemlerde bu bölgede enfeksiyona sıkça rastlanır.

YUTMADA ZORLANMA

Hastaları hekime başvurmaya sevk eden en önemli şikayetler; yutma zorluğu boğaz ağrısı, ateş, ağrılı olan boyunda şişlik meydana gelmesidir. Bunların yanında; halsizlik, uykusuzluk, iştahsızlık ve özellikle çocuklarda gıda alımını ve nefes almayı güçleştiren boğazdaki şişlikler de hastaların diğer şikayetleri arasındadır. Hastalık genellikle hafif kırgınlık şeklinde başlarken, bunu boğaz ağrısı, yutma zorluğu ve ateş takip eder.

TEDAVİSİ ASLINDA BASİT

Hastalığın tedavisi medikal ve cerrahi olarak ikiye ayrılmaktadır. Medikal tedavide en önemli ilaç antibiyotiklerdir. Ayrıca ateş düşürücüler beraberinde verilebilir. Tedavinin bir diğer ayağını ise cerrahi yöntemler oluşturur. Bazen bademcikler yutmayı ve konuşmayı engelleyecek derecede iri olabilir. Bu durumda organ hasta olmasa bile zararını önlemek amacıyla alınması söz konusudur ve 3 yaş altında olan çocuklara bademcik ameliyatı yapılmamalıdır.

Samanyoluhaber.