PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tiryakilere son uyarı


AslanBey
15.Temmuz.2019, 15:36
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyd Özkürkçügil, sigaranın yumurtalıklarda üreme fonksiyonlarını bozduğunu ve kısırlığa neden olabileceğini düşündüklerini söyledi.

Doç. Dr. Özkürkçügil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Üroloji Anabilim Dalı tarafından geçen yıl sigaranın böbrek, testis, mesane ve penis üzerindeki etkilerine yönelik başlattıkları araştırmanın devam ettiğini belirtti.

Sigaranın kalp, damar, akciğer, mide gibi organlara ve sistemlere etkilerinin bilindiğini, ancak idrar yollarına etkisiyle ilgili çok net sonuçların bulunmadığını bildiren Doç. Dr. Özkürkçügil, şunları kaydetti:

''Bütün vücutta organların belli aralıklarla yenilenmesi ve ölümü arasında bir denge mevcuttur. Bu denge bozulursa zaman zaman bazı hastalıklar ortaya çıkar. Sigara da bu dengeyi bozan önemli faktörlerden biridir. Sigaranın bu dengeyi hangi aşamalarda bozduğunu araştırıyoruz. Araştırmamızı deney hayvanları üzerinde sürdürüyoruz. Sigara dumanına maruz bıraktığımız hayvanların, penis, prostat, böbreklerini çıkarıp, sigaranın bu organlar üzerindeki etkisine
bakıyoruz.''

Doç. Dr. Özkürkçügil, söz konusu organların mikroskopik değerlendirilmesinde ihtiyaç duydukları bazı kitlerin kendilerine yeni ulaştığını, mikroskopik değerlendirme aşamasında olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Çalışma umuyorum 6 ay içinde bitecek. Sigaranın idrar kesesinin çalışmasının bozulmasında ileri yaşlarda önemli faktörlerden biri olacağını düşünüyoruz. Sigaranın aynı zamanda yumurtalıklarda üreme fonksiyonlarını ciddi olarak bozduğunu ve kısırlığa neden olabileceği, böbreklerin ise çabuk
yaşlanmasına yol açtığı kanısını taşıyoruz.''