PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Menisküs sporcu hastalığı deyip geçmeyin


xNuran11
15.Temmuz.2019, 15:34
Menisküs yırtığı, sporcuların başına gelen bir rahatsızlık olarak sık sık gündeme gelir. Ama yürümeyi engellemeye varabilecek sonuçları olan bu rahatsızlık herkesi tehdit ediyor.

Yürümeyi engelleyici ciddi bir rahatsızlık olan menisküs yırtıklarının, genç, aktif yaşam süren kişilerde ameliyatla tedavi edilmesi öneriliyor.

İlgi Hastanesi hekimlerinden Op.Dr.Barış Taner daha çok sporcularda gözüken ama birçok insanı rahatsız eden meniskus hastalığını yazdı.

ANATOMİ:

Diz eklemi vücuttaki en büyük eklemdir.
Diz eklemi 3 kemikten oluşmaktadır. Yukarıda uyluk(femur) kemiği, aşağıda bacak(tibia) kemiği, öndeki parça, diz kapağı(patella) kemiğidir. Diz eklemi menteşe tipi eklem olmasına rağmen, hareket esnasında rotator eklem fonksiyonu da gösterir.

Her dizde iç ve dış olmak üzere 2 adet fibrokartilajinöz yapıda bulunan menisküsler vardır. Menisküsler yarım ay şeklinde dir.

MENİSKÜSÜN FONKSYONU:
Menisküsler kompresyona direnç gösterecek biçimde yoğun sıkı örgü şeklinde kollajen liflerleri bulunan elastikiyeti olan ve önemli görevleri üstlenmiş yapılardır. Menisküslerin şok abzorbe edici görevi, eklem kıkırdaklarnın beslenmesine yardımcı diz stabilitesini sağlar ve yükün daha geniş bir alana dağılmasını ve eklem kıkırdaklarının yüksek basınçtan korunmasına sağlar.

Menisküs yırtıkları her yaşta görülebilmektedir. Ancak oluş mekanizmaları farklıdır: 1.Genç insanlarda ciddi travmalar sonucu yırtılırlar. Futbol gibi karşılıklı temas sporlarında dizin dönmesi, ani hareketlerde meydana gelen katlanma, tek diz üzerine yük alınması sonrasında menisküsler yırtılabilir. 2. İleri yaşlarda menisküs dejenerasyondan dolayı zayıftır ve çok basit diz hareketlerinde bile yırtlabilir

İç menisküs daha geniş kalın olması ve iç yan bağa sıkca yapışmış olmasına dolayı daha hareketli olan dış menisküs göre 5-7 kat daha sık olarak yaralanır ve yırtılır.

KLİNİK BULGULARI VE BELİRTİLERİ:
Menisküs yırtıklarının büyük çoğunluğunda ağrı, şişlik ve kilitlenme gibi ana belirti vardır. Merdivenden inip ve çıkarken ve çömelirken ağrı artar.

TANI:
Tanıya anamnez, fizik muayene, MRI, artroskopiyle ulaşır.

TEDAVİ:

1. KONSERVATİF TEDAVİ: Akut bir diz travmasını takiben dizdeki patolojilerin tanısı konulana kadar öncekikle ekstremite yükten arındırılarak, istirahata alınır. Semptomatik tedavi medikal olarak anti enflamatuar ve analjezik ilaçlarla sağlanır.

2. CERRAHİ TEDAVİ: İlk tedaviyi takiben tekrarlayıcı ağrı ve kilitlenme gibi belirtiler günlük veya sportif yaşamı engelemeye başladığı anda menisküse yönelik cerrahi tedavide maksimum menisküslerin korunmasını hedefleyen menisküslerin cerrahi olarak çıkarılması yani menisektomiler, menisküsün bütünü çıkarılmasını içeren total menisektomiler veya yalnız yırtık parçanın çıkarılmasını içeren parsiyel menisektomiler şeklinde yapılır.

ARTROSKOPİ: Tüm dünyada büyük eklem yaralanmalarının tanı ve tedavilerde çok sık kulanılan bir yöntemdir. Hastaya zarar vermeyen minor cerrahi bir işlemdir. Artroskopi teknik olarak çok küçük ameliyat kesileri yardımıyla eklem içerisine giriliyor.. Eklem içine gönderilen küçük ışıklı bir kamera vasıtasıyla büyütülmüş ve netleştirilmiş görüntü daha yakından incelemenizi sağlar. Artroskopi sadece menisküslerin değil eklem içindeki kıkırdakların, zarların, bağların da muayene ve tedavi için yardımcı olmaktadır. Sonuçta kapalı ameliyat tekniği olması sayesinde 1 gün içerisinde hastayı tekrar günlük yaşantısına kazandırmak mümkün olmaktadır. Bu özelliğinden dolayı da hastalar tarafından kansız-bıçaksız ameliyat diye isimlendirilmektedir.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİDİR

Basit düşme veya spor faliyetleri sonrasında oluşan ağrı ve şişlik basite alınmadan en yakın hekime başvurulmalıdır. Yırtık bir menisküsle günlük faaliyetine devam eden kişilerde yırtığın oluşturduğu düzensizlik nedeniyle eklem yeterince fonksiyon yapamaz. Bu da erken dönemde kıkırdak hasarına, dolayısıyla kireçlenme tabir edilen 'osteoartrit'e yol açar.