PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ev içi hava kirliliği hastalıklara sebep oluyor


xNuran11
15.Temmuz.2019, 15:34
SAMSUN (İHA) - Tüketici Hakları Derneği Samsun Şubesi Başkanı Dr. M. Emin Dinççağ, kış aylarına girerken doğalgaz kullanımının artması üzerine tehlikelere karşı alınması gereken bazı tedbirler ile ev içindeki kirli hava konusunda uyarıda bulundu.

Kışın doğalgaz kullanımının artacağını belirten Dr. Dinççağ, doğalgazın hava kirliliğini azaltması bakımından yararlı olduğunu, ancak doğalgaz kullanımının püf noktaları ve kullanım sırasında ortaya çıkabilecek tehlikeler konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti. Özellikle emniyet ve güvenlik konusunda tüketiciyi bilgilendiren konferansların düzenlenmesi ve el ilanlarının hazırlanması konusunda çaba harcanması gerektiğini ifade eden Dr. Dinççağ,

Muhtemel tehlikelerin giderilmesi konusunda da itfaiye teşkilatının takviye edilmesi, itfaiye çalışanlarının hizmet içi eğitiminin yapılması gereklidir. Yeni uygulamaya giren doğalgazla ortaya çıkabilecek kazalar konusunda itfaiye teşkilatının yeni araç ve gereçlerle desteklenmesi, tüketicilerin önem verdiği konuların başında gelmektedir. Yerel belediyeler de her türlü tedbiri almalıdır" dedi.

Kış aylarında ev içi hava kirliliğinin en önemli sağlık sorunlarından birini oluşturduğunun altını çizen Dr. Dinççağ, "Özellikle kapı ve pencerelerin kapalı olması ve soğuk hava, ev içi (indoor) hava kirliliğini artırmakta ve solunum yolu ve damlacık enfeksiyonuyla geçebilen hastalıkların artmasına neden olabilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, grip ve diğer zatürree, bronşit hastalıklarının artması söz konusudur. Ev içinde sigara içilmesi de hava kirliliğini artırarak, solunum yolu hastalıklarının artmasına neden olabilir. Tedbir olarak sık sık ev havalandırılmalı, kapalı ortamlarda sigara içilmemelidir" diye konuştu.