PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uykunun Önemi


Maltus
15.Temmuz.2019, 15:30
Bilgiyi belleğinize kaydetmeye çalışıyorsanız, bir şekerleme yapmanızda yarar var. Gün içinde yapılacak ufacık bir şekerleme bile öğrenme sürecini körükleyebilir.

Geceyi deliksiz bir uykuyla geçirmenin aynada görüldüğü gibi ters yazı yazmak türünde becerileri geliştirdiği çoktandır biliniyor. Genelde düşlerin görüldüğü REM uykusunun bu açıdan özellikle önem taşıdığına inanılıyor.

Sözcüklere dayalı bilgilerin öğrenilmesinde uykunun rolü ise bugüne dek tam olarak bilinmiyor. Ancak, New York Üniversitesi?nden Matthew Tucker ve arkadaşları REM uykusundan yoksun kısacık bir şekerlemenin bile öğrenmeye katkısı olabileceğini ortaya koydular.

Deneklere sözcük çiftlerinin ezberletildiği ve aynada gördükleri imgelerin kağıda çizdirildiği araştırmada, sınavdan önce yaklaşık 1 saat kadar uyuyan deneklerin sözcük sınavında ötekilere kıyasla %15 oranında daha başarılı oldukları, ancak çizim sınavında ötekilerden pek de farklı olmadıkları görüldü. Araştırmacılar gün içinde alınan uykunun genellikle üretkenliği ters yönde etkilediğine inanıldığını, ancak bu araştırmanın "uykunun belleğin oluşumu açısından son derece önemli bir düzenek olduğunu" gözler önüne serdiğine dikkat çekiyorlar.