PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yirmilik dişler


EzRa
15.Temmuz.2019, 15:28
- Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Sezer "Ağızda yer bulamayan yirmilik dişler dışarıya çıkamaz ve ağzımızın içinde gömülü olarak kalırlar. Bu tür durumlarda dişler cerrahi müdahale ile alınmazsa enfeksiyona neden olur hatta kist oluşumu bile meydana gelebilir" dedi.

Yirmilik dişlerin 16 yaşından itibaren çıkmaya başladığını ve 25 yaşına kadar devam edebileceğini söyleyen Doç. Dr. Sezer, "Ağzımızda yer alan yirmilik dişlerin hepsi cerrahi müdahale gerektirmez. Eğer ağzımızda yirmilik dişin çıkması için gerekli yer yoksa ya hiç çıkmamış ya da yarı olarak çıkmış dişler ağzımızda gömülü olarak kalır.

Eğer bu dişler dental ark dediğimiz alanda çıkan yirmilik dişler tamamen çıkmışsa yani tam gömülü ya da yarı gömülü değilse o zaman herhangi bir müdahale gerekmez. Ancak bu düzgün çıkan dişler de ağız boşluğu ya da yanak tarafına doğru çıkarsa oralardaki dokularda değişikliklere sebep olabilir" şeklinde konuştu.
Yirmi yaş dişlerinin normal diğer dişler gibi fonksiyon gösterdiğinin vurgulayan Doç. Dr. Sezer, yirmi yaş dişlerinin temizleme problemi olduğunu ve bu nedenle çabuk çürüdüklerini belirtti.

Yirmilik dişlerin vucut direncinin düşmesi, stres, yorgunluk gibi etkenler sonucu faaliyete geçtiklerinin altını çizen Doç. Dr. Sezer, bu dişlerin kulak, çene ve boyunda bir basınç ağrısı meydana getirdiklerini kaydetti. Küçük yaşlarda bu dişlerin köklerinin daha küçük ve yuvarlak olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Sezer, "Yaş ilerledikçe kökler uzuyor ve daha sertleşiyor.

Yapılan operasyonlarda haliyle daha zorlaşıyor. Bu nedenle bu dişler ister tam gömülü olsun, ister yarı gömülü olsun erken yaşlarda alınması lazım. İleriki yaşlarda şeker, tansiyon, kalp gibi problemler de çıkabileceği için bu tür rahatsızlıklar da yirmilik dişlerin alınmasında engel teşkil eder. Ancak hasta 35-40 yaşının üzerindeyse ve bu dişlerin üzerleri 4 mm kemikle örtülüyse o zaman yılda bir kez kontrol ettirmek kaydıyla dişler yerinde kalabilir" dedi.