PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ramazan sonrası nasıl beslenmeli


EzRa
15.Temmuz.2019, 15:28
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz'dan Ramazan sonrası ve Bayram'da nasıl beslenilmesi gerektiğine dair kritik öneriler:

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, bayram süresince aşırı yemenin, hazımsızlık, mide bulantısı, bağırsak sistemi rahatsızlıkları, tansiyon, kolesterol ve kan şekeri yükselmeleri gibi ciddi hastalık problemlerine ve kilo alımına yol açabileceğini söyledi.

Yorulmaz, yaptığı açıklamada, oruç tutan insanların ramazan sonrası psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğiliminde olduğunun belirlendiğini ifade etti. Bayramda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Yorulmaz, daha uzun süre besin almadan geçirilen bir ramazan sonrası özlenen besinlere kavuşmanın farkında olmadan fazla, dengesiz ve vakitsiz beslenmeyi bunun da bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini bildirdi. Herkesin kural olarak yaşına, cinsine, yaptığı işin ağırlığına, mevsim özelliklerine uygun biçimde, yeterli,dengeli beslenmesi gerektiğine işaret eden Yorulmaz, ''Yeterli ve dengeli beslenme, süt, et, sebze ve tahıl grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır'' dedi.

Bayramla birlikte öğün sayısını yeniden üçe çıktığını,beslenme zamanlarının geceden gündüze döndüğünü ifade eden Yorulmaz, besin maddelerini alırken mutlaka Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinli, son kullanma tarihleri geçmemiş ve ambalajlı olanlardan seçilmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu söyledi. Bayram süresince aşırı yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları fazla tüketmenin hazımsızlık, mide bulantısı, bağırsak sistemi rahatsızlıkları, tansiyon, kolesterol ve kan şekeri yükselmesi gibi ciddi hastalık problemlerine, kilo alımına yol açabileceğine dikkati çeken Yorulmaz, bu nedenle bayram günü beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

RAMAZANDAN SONRA BESLENME

Ramazandan sonra kişilerin güne hafif bir kahvaltı yaparak başlayabileceğini ifade eden Yorulmaz, şöyle konuştu: ''Sabah kahvaltısı ile öğle yemeği arasında, öğle yemeği ile akşam yemeği arasında ve akşam yemeği ile yatma saati arasında olmak üzere meyve, süt, yoğurt gibi besinlerin tüketildiği üç ara öğün olmalıdır. Öğle ve akşam yemekleri de küçük porsiyonlarda, yağ miktarları düşük, kan şekerini hızla yükseltmeyecek besinlerden oluşmalıdır. Öğünler tüm besin gruplarını kapsamalıdır.'' Ramazan ayı süresince sıvı alımının azaldığını, ramazan ayının bitişiyle birlikte günlük sıvı alımını artırılarak 2-2,5 litreye ulaşması gerektiğini belirten Yorulmaz, bayram süresince ve sonrasında ayran, komposto gibi sıvı içeriği yüksek gıdaların tüketilmesinin faydalı olacağını dile getirdi.

RAMAZANIN ARDINDAN KİLO ALIMI

Bazı kişilerde, ramazanda uzun açlık sürelerine rağmen besinlerin yanma hızının yavaşlaması ve kişilerin hareketlerinin azalması sonucu kilo artışı görülebildiği uyarısında bulunan Yorulmaz, bu kişilerin düzenli egzersize başlamasının kilo alımının kontrolü ve vücudun tümünün sağlığı için çok faydalı olacağını bildirdi. Bayram ziyaretleri sırasında sık sık çay ve kahve içilmesinin uykusuzluk ve kalpte ritm bozuklukları, bağırsak sorunlarına yol açabildiğini ifade eden Yorulmaz, ''İçecek olarak çay, kahve, kolalı ve gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, ayran, komposto, yeşil çay, rezene, adaçayı, ıhlamur gibi içecekler tercih edilmelidir'' diye konuştu.